ASO-odmowa zalania własnego oleju pod groźbą utraty gwarancj

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plaski
    Classic
    • 2014
    • 25

Ja powoli uciekam Pany, bo piwko się dawno skończyło, a jutro chce jakoś wcześnie (koło południa :twisted: ) wstać i wyjechać do pracy. Także dziękuję za uwagę i do usłyszenia :spoko :spioch

PS: 14 stron, trochę dzisiaj się rozdało kartogipsów, dobrze, że ich sobie nie fundujemy, bo przed spotem trzebaby było wjeżdżać do Castoramy i kupować z 80 sztuk :twisted:
  • mac_aaron
    Elegance
    • 2012
    • 984
    • Octavia III (5E3)
    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Witam

Kupiłem Millers XFS 5w40, pojechałem do ASO wymienić olej i zonk. Pan powiedział, że jesli nie kupuję Castrola na miejscu u nich, to mam podpisać oświadczenie, że zalali olej niewiadomego pochodzenia i jeśli coś się stanie z silnikiem (nawet nie z winy oleju) to na 100% nie zostanie uznana gwarancja. Tłumaczyłem im, że olej jest zgodny z normami producenta, jednak oni uparli się, że w butli nie kupionej u nich nie wiadomo co się znajduje. Wkurzyłem się niesamowicie, zrezygnowałem z wymiany oleju (teoretycznie przy QG1 mogę jeszcze 14k zrobić na tym co mam). Czy mieli prawo tak postąpić??? Mam ochotę napisać do SAP ale nie wiem, czy mam ku temu podstawy. Poinformowali mnie również, że jeśli sam zaleję ten olej poza ASO to przy ewentualnym uszkodzeniu silnika będzie to łatwo sprawdzić. Jestem w kropce - wydałem prawie 200pln na olej, którego nie mogę wlać do silnika...

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

mac_aaron, ASO nie ma prawa tak postąpić !! Ja zawsze przyjeżdżam z własnym olejem (oczywiscie zgodnym z odpowiednimi normami) i niegdy nie ma żadnych problemów. Jest co najwyżej, a i to nie zawsze, adnotacja, że "zalano olej przywieziony przez klienta ...... (tu jego nazwa)" i tyle.
      Ja bym pisał skargę na zachowanie ASO do SAP.
      Czarny Elegance

Komentarz

• kytutr
        Rider
        • 2011
        • 327

Ja miałem podobną sytuację w Czechach, kiedy robiłem przegląd po 30k km. Pojechałem do ASO u dilera u którego kupowałem auto, a gdy na miejscu dowiedziałem się, że nie wleją mi do silnika mojego Millersa (na który miałem rachunek) to przeprosiłem bardzo za fatygę, odwróciłem się na pięcie i pojechałem do innego ASO, gdzie nie robili takich problemów. W tym drugim ASO nie było cyrków z jakimiś oświadczeniami o gwarancji - po prostu wzięli mój olej i już.

Zadzwoń po prostu do innego ASO. Albo skoro jesteś ze Zgorzelca to jedź na przegląd do Czech :-)
        korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• symek-jg
          Classic
          • 2011
          • 33

Ja robiłem pierwszy przegląd 30.01.2013 r. Przyjechałem ze swoim olejem MILLERS XF LL 5W30. W serwisie nie robili żadnych problemów, powiedzieli tylko, że olej musi mieć odpowiednie normy (w moim przypadku 504, 507). Nie było słowa marudzenia o tym, że to nie ich olej itp itd... Byłem bardzo miło zaskoczony.
          MILLERS OILS ON BOARD

Komentarz

• Tippo
            L&K
            • 2009
            • 1349
            • Octavia III (5E3)
            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Do vw t5 aso rybnik ,wlali bez szemrania , mial byc tylko zapakowany org i nie otwarty na dok z przegl dopisali marke i norme oleju. W vw bielsko, jak pytalem o serwis, pani sama doradzila coby swoj olej zabrac bo ich sie nie oplaci :P
            ASO skoda korczyk, wzieli i wlali, nie wiem nawet czy sprawdzili plombe i norme...
            ASO gdzie pojechales jest chciwe , omijac szerokim lukiem. Masz olej 504 00 na long life, musza wlac, masz na roczne przeglady 502 00 , tez musza wlac i tyle.

Komentarz

• mac_aaron
              Elegance
              • 2012
              • 984
              • Octavia III (5E3)
              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

W ogóle gadka gościa była jakaś dziwna najpierw naskoczył na mnie, że niewłaściwe normy, to wyjąłem książkę serwisową i mu pokazuję, że normy dobre (niby QG1 ma inne, ale skoro wymieniam olej po 15k km i następna wymiana po 30k km to norma LL nie jest potrzebna). Potem wymyślił, ze nie wiadomo co mi sprzedali itp. i że przez 2 lata wyłącznie Castrol bo tak Skoda każe.

Myślicie, żeby wlać sobie Millersa poza ASO czy serio grozi mi utrata gwarancji w razie awarii silnika?

Komentarz

• kecaj
                RS
                • 2009
                • 1511
                • Superb II (3T4)

Jeżeli olej zapakowany jest oryginalnie i na naklejce posiada odpowiednie normy to ASO powinno przyjac olej bez problemu. Odnotowuje się to na karcie przyjęcia, że olej klienta.
                Najważniejsza jest norma.
                SAP nie jest gwarantem Twojego samochodu tylko sprzedawca w tym wypadku Dealer.
                Poproś Kierownika serwisu o pisemną podstawę odmowy wykonania wymiany oleju na taki jak Ty chcesz.
                Według karty gwarancyjnej wymiany oleju nie musisz wykonywać w ASO.
                Wymiana musi być wykonana zgodnie z książką serwisową (książka czynności serwisowych).
                Możesz także zrobić to w innym salonie który wykonuje takie usługi.
                Usługa musi być potwierdzona wpisem w książkę gwarancyjną. Dobrze by było aby był do tego rachunek z wykonanymi czynnościami.
                Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• Wojtenio
                  L&K
                  • 2012
                  • 1094
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zrób jak radzą koledzy , zmień ASO i obsmaruj ich w SAP . Pierwszy raz słyszę że nie chcą wymienić oleju spełniającego wymogi i na dodatek w oryginalnym zamkniętym opakowaniu .
                  Co do zmiany oleju to wykonaj go w innym ASO i nie będzie problemu z gwarancja .

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

A co leje w ASO VW czy Audi lub Seat
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• symek-jg
                      Classic
                      • 2011
                      • 33

Widzę, że jesteś ze Zgorzelca.
                      Ja robiłem przegląd w ULTIMIE w Jeleniej Górze i nie było żadnego problemu z wlaniem MILLERSa XF LL 5W30.
                      Zawsze możesz zadzwonić do ULTIMY w Jeleniej i umówić się na wymianę.
                      MILLERS OILS ON BOARD

Komentarz

• kecaj
                        RS
                        • 2009
                        • 1511
                        • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Maicroft
                        A co leje w ASO VW czy Audi lub Seat
                        Mobil
                        Castrol
                        Nie ma reguły. Zależy która beczkę otworzą....
                        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• dominik9420
                          L&K
                          • 2012
                          • 1136

Tylko, że u nich 1l oleju Castrol-a kosztuje ok 80-90zł...
                          Dlatego taką awanturę pewnie zrobili i myśleli, że jak zrobią awanturę o utracie gwarancji itp, to klient spokornieje...
                          Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                          Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                          Pozdrawiam i Szerokości!
                          Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                          http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Damian-jg
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 229

Jedz do Jeleniej do Ultimy. Widać w Zgorzelcu mają dziwne podejscie :/
                            FIAT Service

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez kecaj
                              No chyba nie bardzo. Gwarantem jest producent, a w przypadku aut oficjalny przedstawiciel danej marki na dany kraj. NIE JEST gwarantem dealer, on jest tylko sprzedawcą.
                              Gdyby było tak jak ty piszesz gwarancja obowiązywałaby tylko u dealera u którego kopiłeś auto i nigdzie poza nim. Dodatkowo każdy dealer mógłby posiadać swoje warunki i długość gwarancji.
                              Także, gwarantem jest producent, a ponieważ jego interesy w naszym kraju reprezentuje generalny importer aut marki Skoda więc to on jest dla kupującego gwarantem.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• gebek
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1214

Zamieszczone przez Big
                                Zamieszczone przez kecaj
                                No chyba nie bardzo. Gwarantem jest producent, a w przypadku aut oficjalny przedstawiciel danej marki na dany kraj. NIE JEST gwarantem dealer, on jest tylko sprzedawcą.
                                Gdyby było tak jak ty piszesz gwarancja obowiązywałaby tylko u dealera u którego kopiłeś auto i nigdzie poza nim. Dodatkowo każdy dealer mógłby posiadać swoje warunki i długość gwarancji.
                                Także, gwarantem jest producent, a ponieważ jego interesy w naszym kraju reprezentuje generalny importer aut marki Skoda więc to on jest dla kupującego gwarantem.
                                Logicznie myslac masz racje...ale jak ja mialem problemy ze Skoda i pisalem do SAP,to
                                w odpowiedzi dostalem info,ze to dealer jest gwarantem.
                                I w POL-MOCIE to potwierdzili i na wlasny koszt wymieniali mi dwumas :szeroki_usmiech
                                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• obrus
                                  Elegance
                                  • 2011
                                  • 783
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Moje ASO twierdziło zaś, że to oni płacili za sprężyny - nie SAP.

Komentarz

• TomekRs
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1670

Nieraz tak jest, ze dealer doplaca w calosci albo w jakiejs czesci za naprawde gwarancyjna. Jezeli np. SAP nie uznal czegos w 100% to dealer w ramach "dobrej woli" dorzuca od siebie jakis gratis wlasnie w postaci np. sfinansowania jakiejs czesci naprawy.

Ja bym napisal do SAP odnosnie tej sytuacji w danym ASO.

Komentarz

• blaise1973
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 15

Sytuacja wygląda tak: gwarancji udziela Skoda, natomiast z tytułu rękojmi odpowiedzialny jest dealer. Gwarancja producenta jest dobrowolna, rękojmia sprzedawcy narzucona przez ustawę.
                                      Najtrwalszymi zasadami wszechświata są przypadek i błąd (FH)

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez gebek
                                        Logicznie myslac masz racje...ale jak ja mialem problemy ze Skoda i pisalem do SAP,to
                                        Nie ma takiej możliwości. To Skoda Auto udziela, jako producent auta, gwarancji na swój produkt, a nie ASO. Zobacz, że nawet gdy dana część ASO ma ci wymienić, zgodnie z zapisami warunków gwarancji, to ta część, po jej wymontowaniu, wysyłana jest do .... Importera i to on zgadza się bądź nie, na jej wymianę w ramach gwarancji. Co więcej, to importer, będąc gwarantem, zwraca koszty wymiany danej części ASO, które tą wymianę wykonało.
                                        W tym wypadku, gwarantem jest importer, a nie ASO. ASO tylko dokonuje naprawy gwarancyjnej, której koszty ponosi importer, jako gwarant.

[ Dodano: Sob 02 Mar, 13 13:35 ]
                                        Zamieszczone przez blaise1973
                                        natomiast z tytułu rękojmi odpowiedzialny jest dealer
                                        A to tak, jak najbardziej. Z tytułu rękojmi zawsze odpowiada sprzedawca danej rzeczy. Gwarancja, co wynika z jej istoty, udzielana jest przez producenta danej rzeczy.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• S3 CHRIS
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 979
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Big, gwarantem jest zawsze sprzedawca a kto Ci auto sprzedał ? dealer czy SAP? jak TV reklamujesz np sony to reklamujesz u producenta czyli w sony czy tam gdzie kupiłes?
                                          ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez S3 CHRIS
                                            Big, gwarantem jest zawsze sprzedawca a kto Ci auto sprzedał ?
                                            Przepraszam ale nie masz racji. Gwarantem jest producent, a nie sprzedawca i to on daje gwarancję. Gdyby było tak jak piszesz to sprzedawca w sklepie A na ten sam TV udzielałby 2 lata gwarancji a w sklepie B 5 lat gwarancji. Przy czym z uprawnień wynikających z gwarancji mógłbyś skorzystać jedynie w sklepie/ u dealera w którym dany TV/samochód zakupiłeś. A co po likwidacji tego sklepu czy dealera który sprzedał ci auto ?

[ Dodano: Sob 02 Mar, 13 13:54 ]
                                            ak TV reklamujesz np sony to reklamujesz u producenta czyli w sony czy tam gdzie kupiłes?
                                            Oczywiście, że u producenta. u sprzedawcy tylko zgłaszasz problem i chęć skorzystania z uprawnień wynikających z gwarancji. Nastepnie TV wysyłany jest do importera Sony aby tam podjąć decyzję czy dana wada podlega naprawie na zasadach warunków gwarancji czy też nie.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• gebek
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1214

Zamieszczone przez Big
                                              gebek napisał/a:

Nie ma takiej możliwości. To Skoda Auto udziela, jako producent auta, gwarancji na swój produkt, a nie ASO. Zobacz, że nawet gdy dana część ASO ma ci wymienić, zgodnie z zapisami warunków gwarancji
                                              Ale ja dostalem oficjalne pismo z SAP i tam bylo napisane,ze dealer jest gwarantem :roll:
                                              Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez gebek
                                                Ale ja dostalem oficjalne pismo z SAP i tam bylo napisane,ze dealer jest gwarantem
                                                No skoro oni tak twierdza. Tylko ciekawe po co każą ASO wysyłać do siebie części, które maja być wymienione na gwarancji i bez decyzji SAP, ASO nie ma prawa samo decydować czy dana cześć może wymienić na zasadach gwarancji czy też nie
                                                Wygląda na to, ze oni sami nie wiedzą co piszą.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Wally
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 3790
                                                  • Volkswagen

i tu w całości zgadzam się z Big, bo gdyby było tak
                                                  Big, gwarantem jest zawsze sprzedawca a kto Ci auto sprzedał ? dealer czy SAP? jak TV reklamujesz np sony to reklamujesz u producenta czyli w sony czy tam gdzie kupiłes?
                                                  to zakładając czysto teoretycznie, że kupuję od Ciebie S3 CHRIS auto , które jest na gwarancji to z każdą usterką powinienem walić od razu do Ciebie a nie do ASO :szeroki_usmiech
                                                  Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                                  => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                                  => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                                  "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

Pracuję...